Minden, amit a fürdőszobacsempékről tudnod kell

Minden, amit a fürdőszobacsempékről tudnod kell

Minden, amit a fürdőszobacsempékről tudnod kell

Azzal bizonyára te is tisztában vagy, hogy a csempe és a padlólap a fürdőszobád enteriőrjének egyik leghangsúlyosabb része.

Abban viszont, hogy kiválaszd a minden szempontból legtökéletesebbet, talán szükséged lehet néhány tanácsra.

Ha eddig azt hitted, hogy csak az ideális színösszeállításra kell figyelned a választás során, akkor mindenképpen olvasd el ezt az útmutatót, mivel sokkal több van a csempék hátterében, mint gondolnád!

Mekkorák a szabványméretek?

Milyen alakzatban ideális lerakni a padlólapot?

Hány doboz csempére van szükség?

Mennyire fontos a kopásállóság, fényesség és a tűrés?

Mindezekre, és még sok más lényeges dologra is megtalálod nálunk a választ!

Színösszeállítás

Mielőtt belevetnéd magad a fürdőszobacsempék technikai jellemzőibe, mégiscsak a legfontosabb paramétert kell meghatároznod:

Milyen színű fürdőszobára vágyom?

Természetesen ennek a döntésnek a legnagyobb része az egyéni ízlésed kérdése, azonban nem árt tájékozódni a tendenciákról.

Fehér

Fehér

Talán nem meglepő, hogy minden idők egyik legkedveltebb színe a fehér.

Világosságának köszönhetően nemcsak optikailag nagyobbá tud varázsolni egy helyiséget, hanem világosabbá is teszi azt.

Nem túl kényes, ezáltal a szennyeződések is kevésbé szembetűnőek rajta, mint egy sötétebb színen, ráadásul a fehér a tisztaság színe is, ezért takarítás után feltűnően ragyogni fog.

Mivel eléggé homogén szín, ezért nemcsak önmagában, hanem más árnyalatokkal is remekül kombinálható, hogyha valaki kontrasztosabb enteriőrre vágyik.

A víz színei

A már említett fehér mellett, hosszú évtizedeken át hódítottak, sőt, még a mai napig is igen népszerűek a víz színei, vagyis a kék és zöld árnyalatai.

Akár önmagukban, vagy keverve is, ezek a színek a folyók, tengerek és tavak hangulatát idézik vissza, ezáltal ideálisak egy fürdőszobába.

Népszerűségüknek és elterjedésüknek köszönhetően a színskála minden árnyalata megtalálható a boltok polcain, így nemcsak az ízlésednek, hanem fürdőszobád méretének is találhatsz megfelelőt.

A sötétebb árnyalatok kicsinyíthetik és sötétíthetik is a teret, azért ezeket csak nagy méretű, világos fürdőszobába válaszd.

Azonban ha a világosabb színek sem állnak tőled távol, akkor azokat bátran választhatod bármilyen méretű helyiségbe.

A víz színei

A föld színei

A barna különböző árnyalatai csupán az utóbbi években kezdték meg térhódításukat, azóta azonban az ízléses és modern fürdőszobák egyik leglényegesebb alkotóelemei.

A piacon megtalálható a legsötétebb kávészíntől a halvány krémszínig minden, amit csak el tudsz képzelni, ráadásul nemcsak önmagukban, hanem kombinálva is nagyon szépen mutatnak.

A vásárlók gyakran szeretik fehérrel, krémszínnel és sárgával vegyíteni a sötétebb barnákat, de akár néhány árnyalatnyi különbségekkel is létrehozhatók szép kontrasztok.

A föld színei

Természetesen ezen említett tendenciák mellett a szivárvány minden színét megtalálhatod a csempeboltok polcain, ezért akkor se riadj vissza, ha narancssárga, vagy lila fürdőszobára vágysz!

Divat

Mint az élet minden területén, a fürdőszoba-felszerelésnél is évente új trendek irányzatok figyelhetőek meg.

Ugyan úgy, mint 2016-ban, a 2017-es évben is a természetesség felé hajlanak a tervezők.

A hagyományos alapanyagok, mint a kerámia és a márvány, mellett jelentős szerepet kapnak a fa, a kő és a bőr is.

Ezeket az alapanyagokat akár természetes formájukban, akár csak mintázatilag is megtalálhatjuk az üzletek polcain.

Természetesen azt mindenképpen érdemes átgondolnod, hogy az aktuális trendek mennyiben egyeznek meg a te ízléseddel.

Mivel a fürdőszobádat nem csak fél-, vagy egy évre tervezed berendezni, ezért a trendek helyett érdemes inkább a saját ízlésedre hagyatkozni, vagy vegyíteni a kettőt.

Divat

Mozaikok, dekorok

A legtöbb fürdőszobánál megfigyelhető az, hogy különböző dekorelemekkel teszik érdekesebbé a teret.

A gyártók által készített összeállításoknál minden kombinációnál megtalálható a hozzá illő dekorcsík vagy csempe, de ha az neked nem tetszik, akkor vegyítheted is az egyes kollekciók elemeit.

A fali csempéket és padlólapokat négyzetméteres, vagy dobozos kiszerelésekben tudod megvásárolni, a dekorelemeket azonban darabonként árusítják, hogy csupán annyit kelljen belőle vásárolnod, amennyire valóban szükséged van.

Régen az volt a divat, hogy a dekorációkat vízszintesen, a padlóval párhuzamosan helyezték el a falon, vagy a csempézett rész felett, vagy az adott terület közepénél.

Manapság inkább az a tendencia, hogy a dekorációk és mozaikok függőlegesen, a padlóra merőlegesen kerülnek fel a falra.

A magasságokkal is nyugodtan lehet játszani, mivel manapság senki nem szól meg azért, ha az egyik falat plafonig csempézed, még a másikat csak a fal háromnegyedéig.

Ha a mozaikok mellett döntesz, akkor pedig lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előtted.

Jól mutat, ha a zuhanyzó egyik falát végig ezzel borítod, de az is jó döntés, ha nonfiguratív alakzatokat raksz ki belőlük a fal különböző részein.

Mozaikok, dekorok

A padlólap lerakása

Észrevetted már, hogy a fürdőszobák padlóján különböző lerakási mintázatokkal találkozhatsz?

A három legkedveltebb minta a hálós, diagonális, illetve a szőnyegmintás.

Hálósról akkor beszélhetünk, hogyha a padlólapok a falakkal párhuzamosan haladnak, az összhatásuk pedig a négyzethálós füzetre emlékeztet.

A diagonális mintát onnan ismerheted fel, hogy a padlólapokat a falakhoz képest 45 fokkal elfordítva helyezik le.

Amellett, hogy ez a mintázat látványra is különlegesebbé teszi a padlót, mint a hálós, még a teret is optikailag nagyobbnak mutatja.

Hogyha valami igazán különlegesre vágysz, akkor számodra ideális lehet a szőnyegmintás lerakás.

Ebben az esetben a fürdőszoba szélén hálós mintában, a helyiség közepén pedig diagonálisan rakják le a padlólapot.

Ettől nemcsak nagyobbnak tűnik a tér, hanem a mintázatok kombinációjának köszönhetően egyedi enteriőrt is kapunk.

Ezek a mintázatok természetesen a fali csempéknél is alkalmazhatóak.

A padlólap lerakása

Méretezés

Ugyan úgy, mint a mobiltelefonoknál és a televízióknál, a csempéknél is megfigyelhető az, hogy egyre nagyobb méretű darabokat dobnak piacra a gyártók.

Amíg néhány évtizeddel ezelőtt minden gyártó a 15x15-ös, négyzet alakú csempékkel jelent meg a piacon, manapság ilyeneket szinte már sehol sem találhatsz.

Nagyon népszerűek mostanság a téglalap alakú csempék mind a falakon, mind a padlón.

Sztenderd méretnek számít a 20x25-ös és a 25x40-es is, de általában a méretek gyártónként eltérőek lehetnek.

A választásnál fontos azt is figyelembe venni, hogy mekkora helyiséget kívánunk csempézni.

Méretezés

A vágási veszteségeket figyelembe véve kisebb méretű, illetve erősen tagolt fürdőszobákba ideálisabb kisebb méretű csempét választani, míg a nagyobb terekben jobban mutatnak a nagyméretű burkolatok.

Minőség, tartósság

Mivel a fürdőszobádat hosszú időre tervezed, valószínűleg arra vágysz, hogy a kiválasztott burkolatok nemcsak szépek, hanem tartósak is legyenek.

A fali csempéknél kevésbé kell erre odafigyelned, hiszen ezek nincsenek akkora igénybevételnek kitéve, mint a padlólapok.

A padlólapoknál azonban nagyon fontos a minőség és a tartósság.

Ennek kiválasztásában segít neked a PEI-skála.

A PEI-skála 1-5-ig osztályozza a különböző padlólapok kopásállóságát, ahol az 1-es jelöli a legrosszabb minőséget, az 5-ös pedig a legkiválóbbat.

A választás során célszerű olyan padlólapot választani, ami minél jobb értékkel rendelkezik.

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy nemcsak a padlólap anyaga, hanem a színe is befolyásolja az PEI értéket.

Általánosan elmondható, hogy a sötétebb színeknek alacsonyabb a kopásállósága,a világosabbak azonban hosszabb távon újszerűek maradnak.

Az adott csempe, illetve padlólap minőségét úgy is ellenőrizheted, ha megnézed a hátulját.

A legtöbb fürdőszoba burkolat kerámiából készül, azonban az alapanyagként felhasznált kerámia minősége gyártónként nagyon eltérő lehet.

Minőség, tartósság

Minél sötétebb, vörösesebb a csempe vagy padlólap hátulja, annál rosszabb a minősége, ezáltal pedig az ára is alacsonyabb.

A kifejezetten tartós, drágább burkolatok hátulján a nyers kerámia színe nagyon világos, szinte fehérbe hajló.

Mennyi csempére lesz szükségem?

Ha már minden részletet eldöntöttél és vásárlás előtt állsz, akkor nincs más hátra, mint kiszámolni, hogy mennyi csempére lesz szükséged.

Mennyi csempére lesz szükségem?

Fontos kiszámolnod, hogy pontosan hány négyzetméternyi felületet kell beborítanod az adott csempével és padlólappal, utána pedig utánanézned, hogy az adott terméket milyen kiszerelésben árulják.

Természetesen ne centizd ki a vásárlást, mert mindig akadhatnak váratlan helyzetek és komplikációk!

Számolnod kell azzal, hogy a szállítás során van rá esély, hogy a dobozban néhány csempe eltörik, vagy megsérül, és ezeket a darabokat nem tudod majd felhasználni.

Az is lényeges szempont, hogy a burkolat milyen mintázatban lesz lerakva:

Hálós mintázatnál 10%-kal, diagonálisnál pedig 15%-kal több csempére lesz szükséged a vágási veszteségek miatt, mint ahány négyzetméteres az adott terület.

Minél kisebb a burkolandó helyiség vagy felület, a vágási veszteség annál magasabb, ezért ilyen esetekben nem árt akár 20-30%-ot is ráhagyni.

Tartalék

Tartalék

Gyakran mondják, hogy tartalék nélkül nem élet az élet, és ez bizony a csempékre is igaz.

Hogyha belefér az anyagi keretedbe, akkor érdemes minden burkolóanyagból egy dobozzal többet venned, mint amire szükséged van.

Mivel a csempedivat néhány évente megváltozik, ezért a gyártók fokozatosan abbahagyják egy-egy terméküknek a gyártását és helyette új mintákkal állnak elő.

Sajnos mindig történhetnek váratlan dolgok, mint egy csőtörés, ezekben az estekben pedig a szakemberek kénytelenek megbontani a burkolatokat, hogy elhárítsák a problémát.

Hogyha nem tettél el tartalékban csempét, akkor kellemetlen helyzetben találhatod magad:

Ha a gyártó már nem gyártja az adott terméket, akkor szinte lehetetlen olyat találni, amivel pótolhatod a hiányzó darabokat!

Ezért, hogy ne kelljen egy esetleges csőtörés során újraburkolnod az egész fürdőszobádat, tegyél el mindegyik csempéből egy tartalék dobozzal, hogy sose érjen kellemetlen meglepetés!

Minden, amit a fürdőszobacsempékről tudnod kell

Minden, amit a fürdőszobacsempékről tudnod kell

A fürdőszoba bútor kiválasztása

A fürdőszoba bútor kiválasztása

A fürdőszoba szekrény a fürdőszoba trendek alappillére

A fürdőszoba szekrény a fürdőszoba trendek alappillére – így válaszd ki a megfelelőt!

A fürdőszoba szőnyeg lenne a fürdő egyik ékköve?

A fürdőszoba szőnyeg lenne a fürdő egyik ékköve?

És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

Fürdőszoba polc – csak arra használd, amire való!

Fürdőszoba polc – csak arra használd, amire való!

Fürdőszoba tükör kisokos – ha fogalmad sincs, mi alapján válassz!

Fürdőszoba tükör kisokos – ha fogalmad sincs, mi alapján válassz!

Fürdőszoba felújítás tudatosan – minden klappolni fog, ha a felújítást így csinálod!

Fürdőszoba felújítás tudatosan – minden klappolni fog, ha a felújítást így csinálod!

Letisztultság és természetesség – amire egy modern fürdőszoba kialakításánál szükség van

Letisztultság és természetesség – amire egy modern fürdőszoba kialakításánál szükség van

Fürdőszoba szalon: ami segítséget nyújt felújításkor és berendezéskor

Fürdőszoba szalon: ami segítséget nyújt felújításkor és berendezéskor

Így tudod saját magad felújítani a fürdőkádadat!

Így tudod saját magad felújítani a fürdőkádadat!

Mosdószekrény a fürdőszobába? Zseniális ötlet!

Mosdószekrény a fürdőszobába? Zseniális ötlet!

Kád vagy zuhanykabin? - A kérdés, ami mindenkit érdekel

Kád vagy zuhanykabin? - A kérdés, ami mindenkit érdekel

Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a zuhanyfal kiválasztásakor?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a zuhanyfal kiválasztásakor?

Fürdőkád felújítás akár házilag is

Fürdőkád felújítás akár házilag is

A fürdőszoba sokoldalú eleme: a fürdőszoba faliszekrény

A fürdőszoba sokoldalú eleme: a fürdőszoba faliszekrény

Tegyük látványossá a fürdőt modern fürdőszoba bútorokkal!

Tegyük látványossá a fürdőt modern fürdőszoba bútorokkal!

Mini lexikon a fürdőkád kiválasztásához

A fürdőkád egy jelentős szereplője minden fürdőszobának. Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy milyen szempontok szerint érdemes választani. Ebben segítünk cikkünkben!

Mini lexikon a fürdőkád kiválasztásához

Mi az épített zuhanyzó töretlen népszerűségének titka?

Az épített zuhanyzóval helyet spórolhatunk a szűkös fürdőszobában, és lehetőségünk nyílik egy igazán egyedi tér létrehozására is. Összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az épített zuhanyzó töretlen népszerűségének titka?

Fürdőkádajtót mindenkinek!

A fürdőkádajtó egy olyan megoldás, ami miatt nem kell az egész fürdőt átalakítani, de teljesen megváltoztatja a mindennapi tisztálkodás élményét. Légy biztonságban a fürdőkádban!

Fürdőkádajtót mindenkinek!

Univerzális megoldás: Fürdőszoba szekrény szennyestartóval

A fürdőszoba szekrény szennyestartóval egy olyan hasznos megoldás, amiért hálát fogsz adni, hogy beruháztál rá.Egyszerre praktikus és kifejezetten diszkrét tartozéka a fürdőszobádnak!

Univerzális megoldás: Fürdőszoba szekrény szennyestartóval

Mit tudnak nyújtani a fürdőszoba tükrök világítással?

Fürdőszoba tükrök világítással, bluetooth hangszóróval, időjárás kijelzővel, és még sok minden mással. Teremtsünk fényt egy csettintésre, hogy mindent a legtökéletesebb megvilágításban tudjunk szemügyre venni!

Mit tudnak nyújtani a fürdőszoba tükrök világítással?

Találd meg a tökéletes zuhanyajtót!

Már a zuhanyzó kialakítása előtt érdemes eldöntened, hogy milyen típusú zuhanyajtót választasz, hiszen a megfelelő ajtóval helyet is spórolhatsz. Segítünk Neked a választásban!

Találd meg a tökéletes zuhanyajtót!

A kellemes tusolás titka a megfelelő zuhanyfej

Egy jó zuhanyfejet találni nehezebb, mint gondolnád. Többféle van már a piacon különféle funkciókkal, így érdemes átgondolni a választást, hogy valóban frissítő legyen a zuhany.

A kellemes tusolás titka a megfelelő zuhanyfej

Így válaszd ki a fürdőkád csaptelepet!

Bár apróságnak tűnik, valójában nem az: a fürdőkád csaptelep kiválasztásánál is vannak dolgok, amikre figyelni kell. Ha tökéletes fürdőszobát szeretnél, a következőkre ügyelj!

Így válaszd ki a fürdőkád csaptelepet!

Ismerkedj meg a fürdőkád paravánok típusaival!

Fürdőkád paravánok esetében is több lehetőség közül lehet választani, ami nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ezért nézzük meg, milyen típusai vannak!

Ismerkedj meg a fürdőkád paravánok típusaival!

3+1 egy kritikus szempont, ha fürdőszoba alsószekrényt szeretnél

Ha fürdőszoba alsószekrény vásárlása előtt állsz, van néhány szempont, ami segíthet meghozni a döntést! Összeszedtünk pár dolgot, amit érdemes szem előtt tartani!

3+1 egy kritikus szempont, ha fürdőszoba alsószekrényt szeretnél

Tuti tippek kisméretű fürdőszobákhoz

Ha kisméretű a fürdőszobád, ne aggódj! Ezekkel a tippekkel bőven el fogsz férni, és még nagyobbnak is fog tűnni a helyiség. Így alkalmazd kreatívan az optikai csalódások adta lehetőségeket!

Tuti tippek kisméretű fürdőszobákhoz