Fürdőszoba felújítás tudatosan – minden klappolni fog, ha a felújítást így csinálod!

Fürdőszoba felújítás tudatosan – minden klappolni fog, ha a felújítást így csinálod!

Fürdőszoba felújítás tudatosan – minden klappolni fog, ha a felújítást így csinálod!

Nem kell egyből milliós összegekre gondolnod, ha fürdőszoba felújításról van szó. Sőt, elmondanám, egyáltalán nem tart hosszú hetekig. Persze csak akkor, ha okosan csinálod.

A fürdőszoba felújítása sokszor nem elkerülhető, azonban ehhez mindenképp anyagi forrásokra van szükség, nem lehet mindent DIY-módszerrel megoldani.

Természetesen nem kell fejvesztve belerohanni egy fürdőszoba felújításba, ha tényleg rászánja magát valaki erre, akkor első lépésként mindig azt kell megnéznie, mennyit bír el a pénztárcája.

Ugyanis a fürdőszoba felújítás is egy olyan dolog, aminél könnyen elfeledkezik magáról az ember és a végén sokkal többe került, mint amennyibe gondolta, hogy kerülni fog.

De mégis hogyan kell nekiállni?

Szükség lesz szakember(ek)re

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a fürdőszoba felújítását simán meg tudja oldani saját maga, illetve néhány jó barát vagy családtag segítségével.

Természetesen nem kell ahhoz mindenképp festőt hívni, hogy valaki kifesse a falat, de a vízvezetékek beszereléséhez, az elektronikai eszközökhöz vagy éppen az áram bevezetéséhez bizony előfordulhat, hogy szakember segítségére lesz szükség.

Tehát első lépésben érdemes felmérni azt, hogy mik azok a feladatok, amiket akár házon belül is meg lehet oldani, és mi az, amihez feltétlenül szakember kell.

Ezáltal a költségeket is nagyjából ki lehet számolni.

Ha valaki nem tudná, milyen feladatkörök és milyen anyagok beszerzése tartozik a fürdőszoba felújításához, az az interneten rengeteg tanácsot és tippet talál ezzel kapcsolatban.

Nem minden bokorban találni hozzáértő szakembereket

Nem minden bokorban találni hozzáértő szakembereket

Az egy dolog, ha már tudja valaki, hogy mi az, amit saját maga egy kis segítséggel meg tud csinálni.

A munkálatok, amihez szakemberre van szükség, szakembert igényelnek ugyebár.

De hol találja meg valaki a legjobb szakembereket?

Nem mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik ebben az iparágban dolgoznak, akik aztán ismernek valakit, aki ismer valakit, aki pont rá is ér és baráti áron megcsinálja, amit kell.

Ha Te is ilyen helyzetben vagy, azt ajánlom, hogy nagyon alaposan nézz körbe az interneten, járj utána, hogy vajon tényleg értenek-e ezek az emberek a dolgukhoz, vagy csak pénzlehúzásról van szó.

Olvasd el a véleményeket róluk, nézz képeket az oldalukon, amik referenciaként szolgálnak, hívd fel őket bátran és érdeklődj!

Már egy telefonos beszélgetésből is sok minden kiderülhet.

Ha esetleg van olyan ismerősöd, aki nemrég újította fel a lakását, fürdőjét, stb., kérdezd meg őket, kiket ajánlanának és kérd el az elérhetőségüket!

Számolj utána, hogy ne érjenek meglepetések!

Ezek után már lehet tudni, hogy pontosan milyen munkafeladatok lesznek, ebből mennyit kell szakemberre bízni, és hogy ez mennyibe fog kerülni.

Az anyagköltséget is jól ki lehet kalkulálni, ehhez illik némi pluszt is hozzászámolni, ha esetleg még be kell vásárolni valamiből, magyarán itt már 95%-ban biztosra lehet tudni, hogy a fürdőszoba felújítás ára és költségei hogyan fognak alakulni.

Egyébként az ezzel foglalkozó oldalakon gyakran elhelyeznek egy fürdőszoba felújítás kalkulátort, ami segít kiszámolni, hogy nagyjából milyen költségvetésre lesz szükség.

Ha már a költségeknél tartunk, fontos hozzátenni, hogy a felújítási munkálatok során valakinek muszáj otthon maradnia, annak a személynek pedig akkor a szabadságaival is úgy kell kalkulálnia.

Ha valaki ügyesen csinálja, tehát alaposan utána jár mindennek és esetleg sikerül olyan szakembereket találnia, akik nem csillagászati áron dolgoznak, akkor a fürdőszoba felújítás olcsó és költségkímélő is lehet.

Mindent le kell beszélni a szakemberekkel

Mindent le kell beszélni a szakemberekkel

A munkálatok megkezdése előtt természetesen mindent (de szó szerint mindent) le kell beszélni a szakemberekkel, így elkerülhető a felújítás közbeni „idegösszeroppanás és hajtépés”.

Jellemzően minden felújítás közben elő szoktak fordulni kisebb-apróbb gondok, amik abszolút gyorsan és könnyedén javíthatóak, viszont ha nem egyeztetünk a szakemberekkel, akkor nagyobb problémák is felmerülhetnek.

Ez fog történni a felújítás alatt

Ez fog történni a felújítás alatt

Első lépésként ki kell bontani a padlót, a kádat/zuhanyzót, lebontani a csempéket, amit pedig követni fog a falak vésése, ugyanis a régi csöveket ki kell szedni a falból, hogy utána majd ezeket újabbakra tudják cserélni.

Ajánlott sok esetben újrabetonozni a teljes fürdőszobát, ezért is említettem meg, hogy a padlót is ki kell bontani.

Ezután jöhet a vízvezeték-, és villanyszerelő, illetve a burkoló.

Érdemes hallgatni rájuk az alapanyagok beszerzésénél, bár egyre többen bevállalják az alapanyagok beszerzését, hiszen ez így könnyebb és gyorsabb is (a szakemberek bevásárolnak, elhozzák az anyagot, számla ellenében pedig a megrendelő fizet, ilyen egyszerű).

Ha ezekkel megvannak, jöhet a csövek beépítése, illetve az elválasztó falak, ha szükség van rá.

Hátravan még a burkolás és a betonozás, majd a festés, a csempézés, a kád vagy zuhanytálca beszerelése, illetve a bebútorozás.

Érdemes nagyjából egy hetet számolni mindenre, ha fennakadások nélkül lehet haladni, akkor egy hétnek általában elegendőnek kell lennie.

Ezek lesznek a fő feladataid

Ha társasházban, esetleg panellakásban élsz, mindenképp gondolj arra is, hogy a lakókat értesítsd arról, hogy egy pár napig felújítás zajlik nálad.

Ha úgy gondolod, hogy mindent szakemberekre bízol, akkor csak az a dolgod, hogy biztosítsd nekik a bejutást a lakásba és megadd nekik a szükséges információkat ahhoz, hogy jól tudjanak dolgozni.

Esetleg még annyiban talán a segítségedet fogják kérni, hogy megmutasd, hol lehet elzárni a vizet vagy lekapcsolni az áramot.

Amik miatt tovább tarthat a felújítás

Amik miatt tovább tarthat a felújítás

A fürdőszoba felújítása tovább tarthat, ha:

  • nem tudnak időben bejutni a lakásba (mert nem vagy otthon, esetleg kizártad magatokat, elkéstél reggel, stb.)
  • nagyon kicsi a fürdőszobád, ezért nem férnek be egyszerre többen, így a szakembereknek több időre van szükségük
  • előfordulhat, hogy a száradási idő több időt igényel
  • a vízvezeték olyan bonyolult, hogy a szerelőnek utána kell járnia a szomszédoknál, hogy átlássa, hogyan lett kiépítve a rendszer

Ne aggódj, a végeredmény úgyis magáért beszél!

Ne aggódj, a végeredmény úgyis magáért beszél!

Bonyolult és kemény munkából áll egy fürdőszoba felújítása, ráadásul neked utána még be is kell rendezned azt, azonban ha minden gördülékenyen megy, akkor hamar kész lehet minden.

Utána már csak a nagytakarítás marad és a berendezés, dekorálás, de azt már biztos vagyok benne, hogy nagy vigyorral az arcodon fogod csinálni.

Hiszen egy új, modern, tiszta és biztonságos fürdőszobában mindenki jól érzi magát.