Fürdőszoba lámpa – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

A fürdőszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége, hiszen itt kezdjük a napot és itt is fejezzük be.

Mindenkinek megvannak a saját reggeli és esti rutinjai, felkelés után és lefekvés előtt többségében a fürdőszobában töltjük az időnket.

Legyen szó akár pár percről, esetleg egy vagy két óráról, a fürdőszoba az a hely, ahol egy kis „én időt” tölthetünk el vagy, ahol a párunkkal/gyerekeinkkel, ha csak egy kis szösszenetnyi időre is, de a napunk elkezdése előtt együtt lehetünk (közös fogmosás a gyerekekkel, stb.).

Kell a jó megvilágítás a fürdőben is

Tollászkodni mindenki szeret: venni egy forró, illatos fürdőt, belőni a sérót, kiválasztani a megfelelő ruhát, sőt, nők esetében ott van még a sminkelés is, a férfiaknál pedig a borotválkozás.

Igen ám, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a smink, ne maradjon ki borotválkozáskor egy folt sem, és hogy a frizura is klappoljon, kell a megfelelő világítás.

A megfelelő fürdőszoba lámpa kiválasztása viszont alapos utánajárást igényel, arról nem is beszélve, hogy mennyi mindenre gondolni kell eközben.

Nem elég a falra felszerelni egy kisebb lámpát, ami majd aztán valahogy csak-csak bevilágítja a teret.

Ahhoz, hogy jól érezd magad a fürdődben, hogy kényelmesen és mérgelődés nélkül el tudj reggelente készülni (vagy éppen este előkészülni a lefekvéshez), ahhoz jó világítás kell.

Ráadásul, ha többen is vagytok bent a fürdőben egyszerre, akkor az is gondot okozhat, ha valaki folyamatosan elállja a fényforrást.

Neked van ablak a fürdőben?

Neked van ablak a fürdőben?

Fényforrás szempontjából egy ablak mindig előnyt jelent, azonban sokaknak a fürdőszobája ezt nem teszi lehetővé.

A fürdőszoba világítást pedig a legtöbb esetben több fürdőszoba lámpa felszerelésével lehet a legjobban megoldani, még akkor is, ha kis fürdőről van szó.

Nem elég a mennyezetre felszerelni egy két ágú lámpát, ami aztán pont a legrosszabb helyeket világítja be, sőt, a mennyezeti lámpa elhelyezése is komoly dolog, elvégre a zuhanyzó vagy a kád felé tenni szigorúan tilos, hiszen életveszélyes.

A világítás kialakítása mind praktikussági, mind biztonsági okokból kiemelten fontos, ráadásul ha egyszer bekötik valahova a lámpát, nem lehet variálni, így érdemes e témára nagy figyelmet fordítani, ha a fürdőnk alakítása van éppen porondon.

Nézzük az itthoni helyzetet!

Az itthoni viszonylatokat nézve a magyar lakosság csak igen kevés része rendelkezik olyan fürdőszobával, aminek ablaka is van – gondolok itt például a panellakásokra, ahol ennek a kialakítása egyáltalán nem megvalósítható.

Éppen ezért nagyon fontos erre gondolni, ha valaki éppen lakásvásárlás előtt áll: ha nincs ablaka a fürdőnek, akkor ki kell alakítani a megfelelő fürdőszobai világítást, ehhez pedig megfelelő lámpák kellenek (lámpa akkor is kell a fürdőbe, ha van egy ablakod, ne érts félre).

Ablak hiányában ezek a fürdőszobák nem kapnak annyi természetes fényt, mint azok, amelyek rendelkeznek ablakkal, ezért fel kell térképezni a fürdőt és meg kell nézni, hogy milyen fajta fürdőszoba lámpák lennének a legideálisabbak.

Légy előrelátó, és szánd rá az időt, hogy alaposan megtervezd a világítás kérdését!

Ezáltal szerethetővé teszed az új fürdőszobát, továbbá pénzt is spórolsz, hiszen egy jól bevált megoldáshoz biztosan nem fogsz jó ideig villanyszerelőt hívni.

A legfontosabb fényforrások a fürdőben

A legfontosabb fényforrások a fürdőben

Annak érdekében, hogy a tervezés könnyebb legyen, összeszedtünk pár pontot, melyeket érdemes szem előtt tartani, amikor a fürdőszoba lámpák leendő elhelyezését gondolod át.

Szerintem azzal nem mondok újdonságot, hogy a fürdőszobában nem csak mennyezeti lámpa szükséges, hanem a tükör előtti részt is meg kell világítani, ennek pedig az a legjobb módja, ha a tükör két oldalára helyezzük fel a lámpákat, szemmagasságba.

A fürdőszoba tükörnél használt lámpáknál ajánlott figyelembe venni, hogy ezek külön kapcsolóval működjenek, ugyanis a fürdőszoba lámpa kapcsolóval való működtetése a legideálisabb.

Vannak olyan alkalmak, amikor csak a tükörnél lévő világításra van szükség, nem kell a mennyezeti világítás, éppen ezért felesleges, ha az is egy falon lévő kapcsolóval működik.

Állítsd be úgy a lámpát, hogy a zsinórja ne okozzon balesetet, de a kapcsolója kéznél legyen, így könnyen tudod le-és felkapcsolni.

Fentről nem érdemes megvilágítani a tükör előtt lévő területet, mert az árnyékot vet, így nagyon előnytelenül fogod magad látni – szintén ez vonatkozik a mennyezeten, középre felszerelt lámpákra is.

A mennyezeti világítás természetesen ugyanúgy fontos, hiszen az világítja be az egész helyiséget, azonban a biztonsági szempontokra itt nagyon oda kell figyelni, magyarán ne a kád vagy zuhanyzó fölé szereld a lámpát!

Éppen emiatt kis fürdőbe (aminek ráadásul még a belmagassága is alacsony) semmi esetre sem szabad lelógó lámpákat tenni!

Ha kicsi a fürdőszobád, bőven elég, ha egy mennyezeti lámpát szerelsz fel, azonban ha nagyobb fürdőszobával rendelkezel, ahol a zuhanyzó el van választva, akkor nem árt, ha itt is gondoskodsz a világításról.

Erre a fürdőszobai LED lámpa a legjobb megoldás.

Mostanában már nagyon divatosak a mennyezetbe épített lámpák, amik akár több részből is állhatnak, így megfelelően tudják megvilágítani az egész fürdőt.

Plusz tipp: hasznos lehet, ha az éjjeli fürdőszoba látogatásokhoz beszerelsz egy éjszakai fényt is, így nem zökkensz ki az éjjeli alvó üzemmódodból annyira.

Dekortárgyakat is megvilágítani? Miért ne?

Manapság már nem különleges luxus, ha valakinek szép fürdőszobája van, így teljesen rendben van, ha Te is gondolkozol dekorvilágításban a felújítás során.

A fürdőszobát is ugyanúgy ki lehet dekorálni, mint a lakás többi helyiségét, ezért nyugodtan szerezz be néhány képet a falra vagy néhány dekortárgyat, ami feldobja a fürdőszoba hangulatát!

Arra viszont figyelj, hogy ha ezeket is szeretnéd megvilágítani, akkor az ezeket megvilágító fényforrásoknak is szintén jól kell bírniuk a párát, ez azt jelenti, hogy legalább egy IP43-as jelzésű védettséggel kell, hogy rendelkezzenek.

Aranyszabályok a fürdőszoba lámpa vásárláshoz

Aranyszabályok a fürdőszoba lámpa vásárláshoz

Az előbbiekből kifolyólag pedig jól levonható az a következtetés, hogy a fürdőszoba lámpáknál jó néhány aranyszabályt figyelembe kell venni.

A fürdőszobában a párán kívül víz is érheti a lámpatesteket, így fokozottan oda kell figyelni arra, hogy milyen fajta lámpát vásárolsz és, hogy hova teszed őket.

Emellett a strapabíróság is egy nélkülözhetetlen tulajdonság, ha fürdőszoba lámpáról van szó.

Hogy miért?

Belegondoltál már abba, hogy egy nap hányszor kapcsolod fel és le a lámpákat a fürdőben?

Ez bizony nagyon igénybe tudja venni a lámpákat, így érdemes erre is odafigyelned.

Az, hogy esztétikailag milyen lámpát ajánlott beszerezned, azt inkább rád bízom, hiszen ez már ízlés kérdése, illetve a fürdőszobád stílusának és színvilágának a legjobban passzoló lámpát leginkább csak te tudod meghatározni.

Irány az üzlet, gyerünk vásárolni!

Irány az üzlet, gyerünk vásárolni!

Ha figyelembe veszed a fürdőszobád adottságait és azt, hogy mi alapján érdemes fürdőszoba lámpákat vásárolnod, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerrel fogsz járni.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes lehet konzultálnod a kivitelezővel, aki biztosan tud támpontokat adni, továbbá lehetséges, hogy még a beszerzésben is partnered lehet.

Keress minket bátran, ha a fürdőszobád felújítását fontolgatod!

A kapcsolatfelvételt követően a megyédnek megfelelő partnerünk hamarosan keresni fog, hogy megbeszéljétek, hogyan tudsz elindulni az álom-fürdőszobád felé vezető úton!

Kérj tőlünk árajánlatot és mondd el nekünk, milyen fürdőszobát szeretnél!

Tudod már, hogyan újíttatnád fel a fürdőszobád?

Partnereink a víz- és gázszerelő munkáktól kezdve, a bontástól az átadásig minden feladatban segítenek neked!

Töltsd ki űrlapunkat, és a Te megyédhez tartozó fürdőszoba felújító partnerünk felveszi veled a kapcsolatot, hogy megbeszéljétek a részleteket!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj visszahívást!

Keresztneved
Kivitelezés megyéje
Kivitelezés helyének irányítószáma
Telefonszámod
E-mail címed
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.