És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

És lőn világosság! – Így alakítsd ki a világítást a fürdődben!

A világítás a fürdőszobában is nagyon fontos, ehhez megfelelő fürdőszoba lámpákra van szükség. De hogy mi alapján válaszd ki a lámpákat? Itt a megoldás.

A fürdőszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége, hiszen itt kezdjük a napot és itt is fejezzük be.

Mindenkinek megvannak a saját reggeli és esti rutinjai, felkelés után és lefekvés előtt többségében a fürdőszobában töltjük az időnket.

Legyen szó akár pár percről, esetleg egy vagy két óráról, a fürdőszoba az a hely, ahol egy kis „én időt” tölthetünk el vagy, ahol a párunkkal/gyerekeinkkel, ha csak egy kis szösszenetnyi időre is, de a napunk elkezdése előtt együtt lehetünk (közös fogmosás a gyerekekkel, stb.).

Kell a jó megvilágítás a fürdőben is

Tollászkodni mindenki szeret: venni egy forró, illatos fürdőt, belőni a sérót, kiválasztani a megfelelő ruhát, sőt, nők esetében ott van még a sminkelés is, a férfiaknál pedig a borotválkozás.

Igen ám, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a smink, ne maradjon ki borotválkozáskor egy folt sem, és hogy a frizura is klappoljon, kell a megfelelő világítás.

A megfelelő fürdőszoba lámpa kiválasztása viszont alapos utánajárást igényel, arról nem is beszélve, hogy mennyi mindenre gondolni kell eközben.

Nem elég a falra felszerelni egy kisebb lámpát, ami majd aztán valahogy csak-csak bevilágítja a teret.

Ahhoz, hogy jól érezd magad a fürdődben, hogy kényelmesen és mérgelődés nélkül el tudj reggelente készülni (vagy éppen este előkészülni a lefekvéshez), ahhoz jó világítás kell.

Ráadásul, ha többen is vagytok bent a fürdőben egyszerre, akkor az is gondot okozhat, ha valaki folyamatosan elállja a fényforrást.

Neked van ablak a fürdőben?

Neked van ablak a fürdőben?

Fényforrás szempontjából egy ablak mindig előnyt jelent, azonban sokaknak a fürdőszobája ezt nem teszi lehetővé.

A fürdőszoba világítást pedig a legtöbb esetben több fürdőszoba lámpa felszerelésével lehet a legjobban megoldani, még akkor is, ha kis fürdőről van szó.

Nem elég a mennyezetre felszerelni egy két ágú lámpát, ami aztán pont a legrosszabb helyeket világítja be, sőt, a mennyezeti lámpa elhelyezése is komoly dolog, elvégre a zuhanyzó vagy a kád felé tenni szigorúan életveszélyes.

Mivel ez egy elég komoly téma a fürdőszoba berendezését és kialakítását illetően, érdemesebb kicsit belemélyedni a témába.

Nézzük az itthoni helyzetet!

Az itthoni viszonylatokat nézve a magyar lakosság csak igen kevés része rendelkezik olyan fürdőszobával, aminek ablaka is van – gondolok itt például a panellakásokra, ahol ennek a kialakítása egyáltalán nem megvalósítható.

Éppen ezért nagyon fontos erre gondolni, ha valaki éppen lakásvásárlás előtt áll: ha nincs ablaka a fürdőnek, akkor ki kell alakítani a megfelelő fürdőszobai világítást, ehhez pedig megfelelő lámpák kellenek (lámpa akkor is kell a fürdőbe, ha van egy ablakod, ne érts félre).

Ablak hiányában ezek a fürdőszobák nem kapnak annyi természetes fényt, mint azok, amelyek rendelkeznek ablakkal, ezért fel kell térképezni a fürdőt és meg kell nézni, hogy milyen fajta fürdőszoba lámpák lennének a legideálisabbak.

A legfontosabb fényforrások a fürdőben

A legfontosabb fényforrások a fürdőben

Szerintem azzal nem mondok újdonságot, hogy a fürdőszobában lévő tükör előtti részt is meg kell világítani, ennek pedig az a legjobb módja, ha a tükör két oldalára helyezzük fel a lámpákat, szemmagasságba.

A fürdőszoba tükörnél használt lámpáknál ajánlott figyelembe venni, hogy ezek külön kapcsolóval működjenek, ugyanis a fürdőszoba lámpa kapcsolóval való működtetése a legideálisabb.

Vannak olyan alkalmak, amikor csak a tükörnél lévő világításra van szükség, nem kell a mennyezeti világítás, éppen ezért felesleges, ha az is egy falon lévő kapcsolóval működik.

Állítsd be úgy a lámpát, hogy a zsinórja ne okozzon balesetet, de a kapcsolója kéznél legyen, így könnyen tudod le-és felkapcsolni.

Fentről nem érdemes megvilágítani a tükör előtt lévő területet, mert az árnyékot vet, így nagyon előnytelenül fogod magad látni – szintén ez vonatkozik a mennyezeten, középre felszerelt lámpákra is.

A mennyezeti világítás természetesen ugyanúgy fontos, hiszen az világítja be az egész helyiséget, azonban a biztonsági okokra itt nagyon oda kell figyelni, magyarán ne a kád vagy zuhanyzó fölé szereld a lámpát!

Éppen emiatt kis fürdőbe (aminek ráadásul még a belmagassága is alacsony) semmi esetre sem szabad lelógó lámpákat tenni!

Ha kicsi a fürdőszobád, bőven elég, ha egy mennyezeti lámpát szerelsz fel, azonban ha nagyobb fürdőszobával rendelkezel, ahol a zuhanyzó el van választva, akkor nem árt, ha itt is gondoskodsz a világításról.

Erre a fürdőszobai LED lámpa a legjobb megoldás.

Mostanában már nagyon divatosak a mennyezetbe épített lámpák, amik akár több részből is állhatnak, így megfelelően tudják megvilágítani az egész fürdőt.

Plusz tipp: hasznos lehet, ha az éjjeli fürdőszoba látogatásokhoz beszerelsz egy éjszakai fényt is, így nem zökkensz ki az éjjeli alvó üzemmódodból annyira.

Dekortárgyakat is megvilágítani? Miért ne?

A fürdőszobát is ugyanúgy ki lehet dekorálni, mint a lakás többi helyiségét, ezért nyugodtan szerezz be néhány képet a falra vagy néhány dekortárgyat, ami feldobja a fürdőszoba hangulatát!

Arra viszont figyelj, hogy ha ezeket is szeretnéd megvilágítani, akkor az ezeket megvilágító fényforrásoknak is szintén jól kell bírniuk a párát, ez azt jelenti, hogy legalább egy IP43-as jelzésű védettséggel kell, hogy rendelkezzenek.

Aranyszabályok a fürdőszoba lámpa vásárláshoz

Aranyszabályok a fürdőszoba lámpa vásárláshoz

Ebből kifolyólag pedig jól levonható az a következtetés, hogy a fürdőszoba lámpáknál jó néhány aranyszabályt figyelembe kell venni.

A fürdőszobában a párán kívül víz is érheti a lámpatesteket, így fokozottan oda kell figyelni arra, hogy milyen fajta lámpát vásárolsz és, hogy hova teszed őket.

Emellett a strapabíróság is egy nélkülözhetetlen tulajdonság, ha fürdőszoba lámpáról van szó.

Hogy miért?

Belegondoltál már abba, hogy egy nap hányszor kapcsolod fel és le a lámpákat a fürdőben?

Ez bizony nagyon igénybe tudja venni a lámpákat, így érdemes erre is odafigyelned.

Az, hogy esztétikailag milyen lámpát ajánlott beszerezned, azt inkább rád bízom, hiszen ez már ízlés kérdése, illetve a fürdőszobád stílusának és színvilágának a legjobban passzoló lámpát leginkább csak te tudod meghatározni.

Irány az üzlet, gyerünk vásárolni!

Irány az üzlet, gyerünk vásárolni!

Ha figyelembe veszed a fürdőszobád adottságait és azt, hogy mi alapján érdemes fürdőszoba lámpákat vásárolnod, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerrel fogsz járni.

Már számtalan stílusú, formájú és méretű fürdőszoba lámpát kaphatsz a különböző üzletekben, a KIKA, Mömax, Ikea, Praktiker (és még sorolhatnám) mind-mind hatalmas választékkal rendelkeznek, így biztos, hogy megtalálod a számodra legjobb lámpákat a fürdődbe.

Ne felejtsd el az előbb említett néhány aranyszabályt, ha azok segítségével szerzed be a lámpákat a fürdőbe, akkor nem lesz gond a fürdőszobai világítással!