Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a zuhanyfal kiválasztásakor?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a zuhanyfal kiválasztásakor?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a zuhanyfal kiválasztásakor?

Az otthonunk bár nem leglátványosabb, de annál fontosabb része a fürdőszobánk.

Már nem egy olyan szállodában jártam például, ahol az impozáns nappali és háló tér mellé egy olyan fürdőszoba társult, amiről lesütött az, hogy a megtervezésébe nem sok ötletet és energiát fektettek.

Nyilván egy szálloda, még ha nem is célszerű, de könnyebben megteheti ezt, mivel a vendégek csak rövidebb ideig tartózkodnak a szobában, így ha nem is annyira tetszik nekik a fürdőszoba, nem kell sokáig elviselniük.

A saját otthonunkban azonban mindenképpen olyan fürdőszobát akarunk kialakítani, amiben a dekor és a funkció egyenlő arányban keveredik, és hosszú távon is szívesen tesszük be oda a lábunkat.

A modern, stílusos fürdőszoba kialakításának fontos eleme a zuhanyfal, így a következőekben különböző zuhanyfal típusokat fogok bemutatni, és említést teszek arról, hogy milyen fürdőszobába milyen zuhanyfal típus lehet az ideális.

Az elegáns, vagy a pénztárca barát megoldás a nyerő?

Az elegáns, vagy a pénztárca barát megoldás a nyerő?

A zuhanyfal típus kiválasztásakor elsődleges szempont a fürdőszoba mérete és elrendezése.

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy milyen anyagi kerettel rendelkezünk a fürdőszoba építéshez, vagy felújításhoz.

Bár az általában 6-8 mm vastag, edzett biztonsági üvegből készült zuhanyfalak könnyebben tisztíthatóak, kevéssé penészednek és elegánsabbak is, ezek ára gyártótól függően többszörös is lehet a műanyag, plexi zuhanyfalakéval szemben.

Ha a pénztárcánk megengedi, lehet, hogy érdemesebb egy jobb minőségű, tartósabb üveg zuhanyfalba fektetni, de manapság a műanyag zuhanyfalakat is képesek roppantul dekoratív formában, jó minőségben legyártani.

A vásárló maga döntheti el, hogy neki melyik tulajdonság a legfontosabb, mindenképpen fog találni az igényeinek megfelelő zuhanyfalat.

Ahány fürdő, annyi féle zuhanyfal

Ahány fürdő, annyi féle zuhanyfal

A fürdőszoba elrendezése megköti a kezünket, amikor a zuhany kabin kialakításán dolgozunk.

A sarokban elhelyezett zuhanytálcával és fallal értékes helyet tudunk megtakarítani, ugyanis a zuhanyon kívül még sok más egyéb beépítésére szükség van egy jól felszerelt fürdőszobához.

A sarok zuhanykabinok formája lehet a népszerű szögletes, vagy íves, ezek számtalan sztenderd méretben elérhetőek.

Aki viszont egyéni megoldást és formát választ, van lehetősége kivitelezővel egyedi zuhanyfalat is készíttetni.

A sarok kabin lehet kétfalas, talán ez a legelterjedtebb megoldás, ugyanis itt két fal találkozásánál hozzák létre a kabint.

Az egyfalas kabin egy divatos, modern megoldás.

Itt tulajdonképpen a zuhanykabin egy darab zuhanyfallal van elválasztva fürdőszoba többi részétől, és nagyon tágas, kényelmes méretű zuhanykabint lehet vele leválasztani.

Szintén egyre népszerűbbek a walk in zuhanyfalak is, melyek az egyfalas kabinhoz hasonló megoldást képviselnek.
Ha mindenképpen ragaszkodunk a fürdőkád nyújtotta kényelemhez, a kádra is fel tudunk szerelni a zuhanyfüggönyt helyettesítő elegáns zuhanyfalat, azaz kádparavánt, ezzel meggátolva a víz kiszivárgását.

A zuhanyajtó típusa sem elhanyagolható

A zuhanyajtó típusa sem elhanyagolható

A rendelkezésünkre álló hely még a zuhanyajtó kiválasztásában is közbeszól.

Ha kevés helyünk van a fürdőszobában, érdemes a tolóajtót választani, így nem kell az ajtót se kifelé, se befelé nyitogatni, és az ajtón lévő víz mindenképpen a kabin belsejében fog lecsepegni.

Ezek az ajtók akár három-négy részből is állhatnak és zsanéroknak köszönhetően harmonikaszerűen nyílnak, vagy pedig szimplán oldalra csúsznak egy görgő segítségével.

A nyílóajtók egy, vagy két szárnyból is állhatnak, és mind kifelé, mind befelé, vagy mindkét irányba is nyílhatnak, és szintén zsanérokkal vannak rögzítve.

A tolóajtóhoz hasonlóan, a befelé nyíló ajtó előnye is az, hogy a víz befelé lecsepegve távozik az ajtóról.

A kifelé nyíló ajtó pedig a hagyományos ajtónyitási rendszert követi, a hétköznapokban ehhez lehetünk a legjobban hozzászokva.

A zuhanyfalak ideális beszerelése

A zuhanyfal a nagyobb összefüggő üvegfelület miatt elegáns megoldás, azonban a nem megfelelő kivitelezés miatt a víz könnyen kifolyhat alatta, így mindenképpen hozzáértő szakemberrel érdemes beszereltetni.

Azért is fontos, hogy a zuhanyfalat szakember szerelje be, mert sok termék esetében a garanciát csak ekkor tudjuk érvényesíteni, bármilyen anyaghiba lépjen is fel.

Ha mindenképpen saját kezűleg akarjuk beszerelni a zuhanyfalat, akkor azt a termék használati és beépítési útmutatóját pontosan követve tegyük meg.

Minden méretet nagyon pontosan lemérve rögzítsük fel a tartó idomokat, hogy az oldalfalak zökkenőmentesen beilleszthetők legyenek.

Erősen rögzítsük az oldalfalakat, de ügyeljünk arra, hogy ne feszítsük meg túlságosan az üveget, mivel a nyomástól az szétrobbanhat.

Néhány gyakran elkövetett hiba

Néhány gyakran elkövetett hiba

A barkácsáruházakban és szaniter szaküzletekben valószínűleg az egyik leggyakoribb ok, amiért a megvásárolt zuhanyfalat visszaviszik, nem más, mint a nem jól megválasztott méret.

A vásárlás előtt mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiszemelt termék beépítési méretei megengedik-e, hogy azt elhelyezzük a fürdőszobánkban.

Ezt követően győződjünk meg arról, hogy ha a nyílóajtós változatot választjuk, van-e elég hely az ajtó kinyitására.

Elég kellemetlen meglepetés az, amikor az ember rájön, hogy a frissen beépített, szép zuhanyfala gyakorlatilag „áthatolhatatlan” és az ajtó nem nyitható.

Ha az üveg zuhanyfalat választjuk, akkor az elszállításkor és a beépítéskor is figyeljünk arra, hogy bár vastag, edzett üveglapról van szó, attól még mindig roppantul sérülékeny.

Legyünk különös tekintettel az üveg széleire és a sarkokra, ugyanis ha ezek megrepednek, az előbb-utóbb az egész üvegfal szétrepedéséhez vezethet.

Végezetül szenteljünk figyelmet a zuhanyfal megfelelő tömítésének is, mert nem szeretnénk már az első zuhanyzás alkalmával elárasztani a fürdőszobát.

A fürdőszoba megtervezésénél már számtalan megoldás létezik mindenféle igényre, így igazán szabadon engedhetjük a fantáziánkat.

Ha elterveztük, hogy pontosan milyen típusú zuhanykabint szeretnék, a megfelelő zuhanyfal kiválasztása már nem kell, hogy problémát okozzon, mivel rengeteg fajta termék elérhető.