Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Forrás: homeinfo.hu

Amíg az ember nem gondolkozik fürdőszoba felújításban, addig nem is gondolná, hogy a lakásnak egy nagyon is kardinális pontja ez a helység, és nagyon nehéz a megfelelő berendezés megtalálása és kiválasztása.

Olyan bútorok kellenek, amik bírják a nagyobb párát, ha esetleg valaki nagyon ragaszkodik a jó meleg vízhez, természetesen a színeknek és a formáknak is nagy jelentőségük van itt is.

Ma már szerencsére a fürdőszobai berendezéseket illetően is van miből válogatni, bár a választás nehézségét is éppen ez adja.

Persze a lehetőségeket valamennyire korlátozza a fürdőszoba mérete, hiszen általában ezek a helységek viszonylag kicsik, de legalábbis kisebbek, mint a lakás többi része.

A fürdőszoba, minden otthon egyik legfontosabb helysége, hiszen itt lehet tisztálkodni, hajat mosni, felfrissülni, és egy hosszú fárasztó nap után itt tud a legjobban relaxálni és kikapcsolódni az ember.

Ehhez persze egyáltalán nem szükséges hatalmas méretű kádakban gondolkozni, hiszen nem csak egy forró fürdő nyújthat kikapcsolódást.

Nem csak a kád körül forog a fürdőszoba

A kádaknak ugyan rengeteg előnyük van, ezek azonban inkább kényelmi szempontokat elégítenek ki, hiszen még egy kisebb méretű kád is elég sok helyet foglal, és nem is annyira gazdaságos, mert azt fel kell tölteni vízzel, ami több litert jelent.

Takarítani is nehezebb, mert viszonylag nagyobb felületről van szó, és félig belehajolva nem éppen kellemes a sikálás.

Ezektől függetlenül persze, nagyon jó kis találmány, és egyes daraboknak köszönhetően valódi wellness élményben lehet része az embernek, de vannak, akik egyáltalán nem szeretik, és inkább a praktikus megoldások hívei.

Számukra a legmegfelelőbb alkalmatosság egy zuhanyzó.

Ha zuhanyzót szeretnél, ezek a lehetőségek állnak rendelkezésedre

Ahogy már mondtam is, a fürdőszobai berendezések terén is elég széles a kínálat, így ez alól a zuhanyzók sem kivételek.

Ha zuhanyzót szeretnél a fürdőszobába, akkor három opció közül is tudsz választani: vannak zuhanykabinok, illetve még gyári és épített zuhanytálcák között is dönthetsz.

A zuhanykabinok hátránya, hogy helyigényesek, tehát elég nagyok, ezért, ha a kis fürdőszoba miatt lesz zuhanyzód, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Érdemes inkább zuhanytálcában gondolkozni, egyrészt a praktikum miatt is, másrészt amiatt, mert méretüket tekintve változatosabbak, mint a zuhanykabinok.

A gyári és az épített zuhanytálcák is különböznek egymástól, de a következőkben segítek, hogy el tudd dönteni, hogy melyik lenne számodra megfelelőbb.

Az épített zuhanytálcák előnyei

Az épített zuhanytálcák előnyei

A legfőbb előnye, hogy ennek méretét valóban te határozod meg.

Nem kell alkalmazkodni semmilyen sablonhoz, vagy mérethez, pont akkora lehet így a zuhanyzód, amekkorát szeretnél.

Népszerű megoldás, hogy a „zuhanytálca” egy szintben van magával a padlóval, vagyis nem emelkedik ki egyáltalán, nincs pereme sem, csupán másfajta burkolat kerül oda, ami lényegében a „zuhanytálca” lesz.

Egyrészt ez most tényleg nagyon divatos, másrészt pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy így teljesen akadálymentessé válik a zuhanyzás.

Mivel nincs magassága, nem emelkedik ki, így könnyedén be lehet állni a zuhany alá, és ez minden esetben praktikus lehet bárki számára.

Ugyanakkor, ha valaki a klasszikusabb megoldások híve, akkor nyugodtan lehet építeni egy peremet a zuhanyzónak kiválasztott területen, és így már ténylegesen épített zuhanytálcánk lesz.

Az épített zuhanytálcáknál tehát a legfontosabb feladat meghatározni a zuhanyzónak szánt terület nagyságát, és eldönteni, hogy melyik verzióját választod.

Az viszont biztos mind a két esetben, hogy a megfelelő burkolat kiválasztása ugyanolyan nehéz feladat.

Ne feledkezzünk meg a gyári zuhanytálcákról sem

Ne feledkezzünk meg a gyári zuhanytálcákról sem

Ha esetleg valamiért nem tetszene az épített zuhanytálca, akkor sem kell lemondani a zuhanyzóról, hiszen szerencsére vannak gyárilag, előre elkészített zuhanytálcák, amik megvásárolhatók a különböző lakberendezési áruházakban, és fürdőszobai felszerelésekkel foglalkozó üzletekben is.

A lehetőségek tárháza itt is elég széles, ugyanis nem csak a megfelelő méretet kell megtalálni és kiválasztani, mert ezek már anyagukban is különböznek, és természetesen, ettől függően különböző az árfekvésük is.

Mindenképpen megjegyezném, hogy ezek a gyári zuhanytálcák semmivel sem rosszabbak, mint az épített verziók, hiszen a funkciójuk ugyanaz, és ugyanazt is tudják, viszont ez kevesebb munkát igényel.

Na, de mekkora is egy gyári zuhanytálca?

Na, de mekkora is egy gyári zuhanytálca?

A legtöbb gyári zuhanytálca méretében nagyjából egyezik, ugyanis vannak szabványméretek, de találni ezeknél kisebbeket vagy valamivel nagyobbakat is, és van lehetőség akár egyedi darabot is készíttetni, csak ehhez meg kell találni a megfelelő helyet, ahol foglalkoznak ezzel.

A szabványméret a köríves és a négyzet alakú zuhanytálcáknál jellemzően 80x80 cm-t, vagy pedig 90x90-es méretet jelent.

Vannak még téglalap alakú kivitelek is, ezekből leginkább 75x90 cm-eseket találunk az üzletekben.

Az említett méretek egy átlagos zuhanytálca méretei, a legnagyobb elérhető darab 170 cm-es, ami már óriási, így ehhez egy kellően nagy fürdőszoba szükséges.

Minden zuhanytálca jellemzően 9 cm mély, de vannak ennél jóval nagyobb mélységgel rendelkező darabok is, amik már gyakorlatilag mini méretű kádnak is tekinthetők, úgyhogy mindenki megtalálhatja ezek között is a számára leginkább megfelelőt.

Akkor most nézzük, milyen anyagból is készülnek!

Akkor most nézzük, milyen anyagból is készülnek!

Egy zuhanytálca, az anyagait tekintve igencsak változatos lehet, többféle közül lehet választani.

Elsőként az akril zuhanytálcát említeném meg, ugyanis ez az egyik legnépszerűbb, és legelterjedtebb anyag, ezt keresik a legtöbben, és minden bizonnyal ez nem véletlen.

Egyik legnagyobb előnye, hogy mondhatni, egészen pénztárca kímélő ára van, és több formájú kivitelben is kaphatók az akrilból készült zuhanytálcák.

A másik anyag, ami szintén elég keresett, az a kerámia; az akrillal ellentétben kevesebb formában gyártják őket, hiszen az anyag keménysége miatt kevéssé formázható, viszont nagy előnye az előzővel szemben, hogy viszonylag ellenálló darabok: szinte nincs olyan tisztító vagy fertőtlenítőszer, ami kárt tudna tenni a felületében.

Lehet még kapni műmárvány darabokat is, ha valakinek fontos az elegancia a fürdőszobában: ezek a tálcák fényesebbek a többinél, ennél fogva feltűnőbbek is és több formában is hozzá lehet jutni.

Mi alapján érdemes zuhanytálcát választani?

Bár anyagában is több lehetőség áll rendelkezésre, mégis talán ennek a megválasztása a legkönnyebb, hiszen az árak közötti különbséget ez jelentősen befolyásolja.

A formát tekintve ugye már egy kicsit nehezebb a dolog, mert bár bizonyos szempontból ebben korlátozott lehetőségek rejlenek, mégis nehéz dolog kiválasztani például a megfelelő ívvel rendelkező darabot.

Amit semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni, az a fürdőszoba mérete értelemszerűen, hiszen az már eleve adott, és önmagában is korlátokat jelent, amitől sajnos nem igazán lehet eltérni.

Mivel a fürdőszoba egy nagyon jelentős része minden lakásnak, már csak azért is, mert a felújítása igen nagy munkával jár, ezért olyan zuhanytálcát válassz, ami tetszik is, hisz jó eséllyel hosszú évekig fog téged szolgálni.

De akár kisebb, akár nagyobb fürdőszobáról van szó, a méretek, formák és anyagok változatossága miatt egészen biztos, hogy meg fogod találni a számodra megfelelőt.