Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Zuhanytálca kalauz: segítség a választáshoz

Forrás: homeinfo.hu

Amíg az ember nem gondolkozik fürdőszoba felújításban, addig nem is gondolná, hogy a lakásnak egy nagyon is kardinális pontja ez a helység, és nagyon nehéz a megfelelő berendezés megtalálása és kiválasztása.

Olyan bútorok kellenek, amik bírják a nagyobb párát, ha esetleg valaki nagyon ragaszkodik a jó meleg vízhez, de természetesen a színeknek és a formáknak is nagy jelentőségük van itt is.

Ma már szerencsére a fürdőszobai berendezéseket illetően is van miből válogatni, bár a választás nehézségét is éppen ez adja.

Persze a lehetőségeket valamennyire korlátozza a fürdőszoba mérete, hiszen általában ezek a helyiségek viszonylag kicsik, de legalábbis kisebbek, mint a lakás többi része.

A fürdőszoba minden otthon egyik legfontosabb helyisége, hiszen itt lehet tisztálkodni, hajat mosni, felfrissülni,vagy egy hosszú és fárasztó nap után itt tud a legjobban relaxálni és ellazulni az ember.

Ehhez persze egyáltalán nem szükséges hatalmas méretű kádakban gondolkozni, hiszen nem csak egy forró fürdő nyújthat kikapcsolódást.

Nem csak a kád körül forog a fürdőszoba

Ugyan egy kád számos előnnyel szolgálhat, egy felújítás megtervezésekor mégis érdemes átgondolni, hogy szükségünk van-e rá.

A kádak kényelme vitathatatlan, azonban a kényelmi szempontok mellett figyelembe kell venni, hogy még egy kisebb méretű kád is elég sok helyet foglal.

Ráadásul nem is túlságosan gazdaságos, ugyanis fel kell tölteni vízzel, ami jó pár litert jelent.

Takarítani is nehezebb, elvégre viszonylag nagyobb felületről van szó, és félig belehajolva nem éppen kellemes a sikálás.

Mindezek mellett az egyik legerősebb érv az idősebb korosztályt érinti: egy fürdőszobát nem 1-2 évig használ az ember két felújítás között, így át kell gondolni azt is, hogy 10 vagy 15 év múlva is lesz-e kedve és lehetősége az összes családtagnak a csúszós kádba ki- és bemászni.

Ezektől függetlenül persze nagyon jó kis találmány, és egyes daraboknak köszönhetően valódi wellness élményben lehet része az embernek, de vannak, akik egyáltalán nem szeretik, és inkább a praktikus megoldások hívei.

Ha Te is ez utóbbi tábort erősíted, akkor számodra ideális választás lehet a zuhanyzó.

Ha zuhanyzót szeretnél,  több lehetőséged is van

Ahogy már mondtam, a fürdőszobai berendezések terén is elég széles a kínálat, így ez alól a zuhanyzók sem kivételek.

Ha zuhanyzót szeretnél a fürdőszobába, akkor három opció közül is tudsz választani: vannak zuhanykabinok, illetve még gyári és épített zuhanytálcák között is dönthetsz.

A zuhanykabinok hátránya, hogy helyigényesek, tehát elég nagyok, ezért, ha a kis fürdőszoba miatt lesz zuhanyzód, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Érdemes inkább zuhanytálcában gondolkozni, egyrészt a praktikum miatt is, másrészt amiatt, mert méretüket tekintve változatosabbak, mint a zuhanykabinok.

A gyári és az épített zuhanytálcák is különböznek egymástól, de a következőkben segítek, hogy el tudd dönteni, melyik lenne számodra megfelelőbb.

Az épített zuhanytálcák előnyei

Az épített zuhanytálcák előnyei

A legfőbb előnye, hogy ennek méretét valóban te határozod meg.

Nem kell alkalmazkodni semmilyen sablonhoz, vagy mérethez, pont akkora lehet így a zuhanyzód, amekkorát szeretnél.

Népszerű megoldás, hogy a „zuhanytálca” egy szintben van magával a padlóval, vagyis nem emelkedik ki egyáltalán, nincs pereme sem, csupán másfajta burkolat kerül oda, ami lényegében a „zuhanytálca” lesz.

Mivel nincs magassága, nem emelkedik ki, így könnyedén be lehet állni a zuhany alá, és ez minden esetben praktikus lehet bárki számára – főleg azoknak, akiknek szempont az akadálymentesség.

Ugyanakkor, ha valaki a klasszikusabb megoldások híve, akkor nyugodtan lehet építeni egy peremet a zuhanyzónak kiválasztott területen, és így már ténylegesen épített zuhanytálcánk lesz.

Az épített zuhanytálcáknál tehát a legfontosabb feladat meghatározni a zuhanyzónak szánt terület nagyságát, és eldönteni, hogy melyik verzióját választod.

Az viszont biztos mind a két esetben, hogy a megfelelő burkolat kiválasztása ugyanolyan nehéz feladat.

Ne feledkezzünk meg a gyári zuhanytálcákról sem

Ne feledkezzünk meg a gyári zuhanytálcákról sem

Ha esetleg valamiért nem tetszene az épített zuhanytálca, akkor sem kell lemondani a zuhanyzóról, hiszen szerencsére vannak gyári, előre elkészített zuhanytálcák, amik megvásárolhatók a különböző lakberendezési áruházakban és fürdőszobai felszerelésekkel foglalkozó üzletekben is.

A lehetőségek tárháza itt is elég széles, ugyanis nem csak a megfelelő méretet kell megtalálni és kiválasztani, mert ezek már anyagukban is eltérnek, és persze ettől függően különböző az árfekvésük is.

Mindenképpen megjegyezném, hogy ezek a gyári zuhanytálcák semmivel sem rosszabbak, mint az épített verziók, hiszen a funkciójuk azonos, és ugyanazt is tudják, viszont ezek beépítése kevesebb munkát igényel.

Na, de mekkora is egy gyári zuhanytálca?

Na, de mekkora is egy gyári zuhanytálca?

A legtöbb gyári zuhanytálca méretében nagyjából egyezik, ugyanis vannak szabványméretek, de találni ezeknél kisebbeket vagy valamivel nagyobbakat is.

Továbbá van lehetőség akár egyedi darabot is készíttetni, csak ehhez meg kell találni a megfelelő helyet, ahol foglalkoznak ilyesmivel.

A szabványméret a köríves és a négyzet alakú zuhanytálcáknál jellemzően 80x80 cm-t, vagy pedig 90x90-es méretet jelent.

Vannak még téglalap alakú kivitelek is, ezekből leginkább 75x90 cm-eseket találunk az üzletekben.

Az említett méretek egy átlagos zuhanytálca méretei, ezzel szemben a legnagyobb elérhető darab 170 cm-es, ami már óriási, így ehhez egy kellően nagy fürdőszoba szükséges.

Minden zuhanytálca jellemzően 9 cm mély, de vannak ennél jóval nagyobb mélységgel rendelkező darabok is, amik már gyakorlatilag mini méretű kádnak is tekinthetők, úgyhogy mindenki megtalálhatja ezek között is a számára leginkább megfelelőt.

Nézzük meg, milyen anyagból is készülnek a zuhanytálcák!

Akkor most nézzük, milyen anyagból is készülnek!

Egy zuhanytálca az anyagait tekintve igencsak változatos lehet, többféle közül lehet választani.

Elsőként az akril zuhanytálcát említeném meg, ugyanis ez az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb anyag, ezt keresik a legtöbben, és minden bizonnyal nem véletlenül.

Egyik legnagyobb előnyük, hogy, mondhatni, egészen pénztárca kímélő áruk van, és több formájú kivitelben is kaphatók.

A másik anyag, ami szintén elég keresett, az a kerámia: az akrillal ellentétben kevesebb formában gyártják, hiszen az anyag keménysége miatt kevéssé formázható.

Viszont nagy előnye az előzővel szemben, hogy meglehetősen ellenálló darabok: szinte nincs olyan tisztító vagy fertőtlenítőszer, ami kárt tudna tenni a felületében.

Lehet még kapni műmárvány modelleket is, ha valakinek fontos az elegancia a fürdőszobában: ezek a tálcák fényesebbek a többinél, ennél fogva feltűnőbbek is és több formában is hozzájuk lehet jutni.

Mi alapján érdemes zuhanytálcát választani?

Bár az anyagokban több lehetőség is rendelkezésre áll, mégis, talán ennek a megválasztása a legkönnyebb, hiszen az árak közötti különbséget ez jelentősen befolyásolja.

A formát tekintve már egy kicsit nehezebb dolgunk van, mert bár bizonyos szempontból ebben korlátozott lehetőségek rejlenek, mégsem könnyű kiválasztani például a megfelelő ívvel rendelkező darabot.

Amit semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni, az a fürdőszoba mérete, hiszen az általában már eleve adott, és önmagában is korlátokat jelent, amitől sajnos nem igazán lehet eltérni.

A fürdőszoba tagadhatatlanul fontos helyisége az otthonunknak, így, ha már felújítod, nem mindegy, kire bízod.

Ha már összeállt a fejedben a pontos terv, de nem tudod, hogyan és kivel kellene kivitelezni, vedd fel velünk bátran a kapcsolatot!

A kapcsolatfelvételt követően a megyédnek megfelelő partnerünk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot, és egyeztethettek a felújítás részleteiről.

Kérj tőlünk árajánlatot és mondd el nekünk, milyen fürdőszobát szeretnél!

Tudod már, hogyan újíttatnád fel a fürdőszobád?

Partnereink a víz- és gázszerelő munkáktól kezdve, a bontástól az átadásig minden feladatban segítenek neked!

Töltsd ki űrlapunkat, és a Te megyédhez tartozó fürdőszoba felújító partnerünk felveszi veled a kapcsolatot, hogy megbeszéljétek a részleteket!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj visszahívást!

Keresztneved
Kivitelezés megyéje
Kivitelezés helyének irányítószáma
Telefonszámod
E-mail címed
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.